Tekenbeten

Tekenbeet

 Tekenbeten zijn meestal pijnloos, maar de insecten kunnen bacteriën overbrengen die vervolgens ziekten kunnen veroorzaken. De bekendste is de ziekte van Lyme. Als u de teek binnen de eerste 24 uur verwijdert, is de kans dat u besmet wordt klein.

Teken bijten zich bij voorkeur vast op warme, vochtige plekken zoals liezen, knieholtes, oksels en achter de oren. Vaak ontstaat op de plaats van de tekenbeet een rode vlek. Deze vlek wordt maximaal twee centimeter en verdwijnt binnen twee weken. Een rode of blauwachtige, ringvormige vlek op de plaats van de tekenbeet is een signaal van de ziekte van Lyme. Deze vlek ontstaat pas na drie dagen tot drie maanden. In dit stadium kunnen ook griepachtige verschijnselen voorkomen zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid.

De kans op een tekenbeet verkleinen

 Probeer een tekenbeet te voorkomen door in de natuur op de paden te blijven en goed sluitende kleding te dragen, die armen en benen geheel bedekt. Doe uw broekspijpen in uw sokken en laat kinderen een pet dragen als extra bescherming. Als u naar een gebied gaat waar veel teken voorkomen, kunt u uw huid en die van uw kinderen insmeren met een insectenwerend middel met DEET (maximaal 50% voor volwassenen en 30% voor kinderen tot en met twee jaar en zwangeren). Controleer na een natuurwandeling of u en uw kinderen gebeten zijn door een teek.